download

Για παιδιά και ενήλικες ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που προκαλεί τα περισσότερο αμφιθυμικά συναισθήματα. Άλλος σηκώνει τα μανίκια και ξεκινά με όρεξη τη δουλειά ή τα σχέδιά του και άλλος απομονώνεται και περιμένει στωικά να τελειώσει αυτός ο μήνας ακούγοντας σε επανάληψη το «Wake me up, when September ends». Πριν βιαστούμε να κρίνουμε αυτές τις αντιδράσεις, ας σκεφτούμε λίγο, γιατί αυτός ο μήνας -και εν γένει η εποχή του φθινοπώρου- να προκαλεί τόσο διαφορετικά συναισθήματα;

Γιατί αυτός ο μήνας να είναι ο «αποφασιστικός μήνας»; 

Οι αποφάσεις είναι σκέψεις που κινητοποιούν το άτομο και το ωθούν στη δράση. Πρόκειται για μια φυσική αυτορρύθμιση των ανθρώπων να ενεργοποιούνται μετά από μια περίοδο απαραίτητης απορρύθμισης, όπως είναι το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι έχει συνδυαστεί με την ανάπαυση και την διακοπή από το πρόγραμμα της υπόλοιπης χρονιάς. Αυτή η ανάγκη για αλλαγή μιας κατάστασης ή επανείσοδο του ατόμου στη δράση σηματοδοτείται και από κάποιες φυσικές ακολουθίες όπως είναι η διαδοχή των εποχών. Οι αποφάσεις λοιπόν έρχονται να ενσαρκώσουν την ανάγκη μας για κινητοποίηση, σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι φύσει στραμμένοι στη δράση. Θα λέγαμε λοιπόν, πως ο συνδυασμός αποφάσεων και φθινοπώρου είναι ένα φαινόμενο φυσικό, ψυχικό, αλλά και κοινωνικό.

Ίσως να μην είναι λοιπόν μόνο η παρακαταθήκη από τα σχολικά μας χρόνια, όπου ο Σεπτέμβρης σηματοδοτούσε και το πέρασμα από μια τάξη σε μια άλλη, ίσως είναι και μια βαθύτερη φυσική αυτορρύθμιση του ανθρώπου να επανατοποθετείται αυτή την περίοδο και να προετοιμάζει τη μετάβασή του σε μια επόμενη φάση.

Μεταβάσεις ή Πώς να αλλάζετε τάξη. 

Το πέρασμα σε μια επόμενη «τάξη» όσο διακριτό ήταν στο σχολείο, τόσο ασαφές είναι στην ενήλικη ζωή. Ο ενήλικας οφείλει να γίνει δάσκαλος του εαυτού του έτσι ώστε να αναγνωρίσει την αξία του και τις ανάγκες του και να τον προβιβάζει όταν χρειάζεται. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους, συχνά περιγράφουν την κατάστασή τους σαν «βάλτο» ή σα να έχουν «μείνει στην ίδια τάξη για χρόνια». Είναι οι άνθρωποι που ενώ ακούν την ανάγκη τους να μετακινηθούν, δυσκολεύονται να το κάνουν πράξη και μένουν ακινητοποιημένοι.

Η λήψη αποφάσεων είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται από πεποιθήσεις για τον εαυτό, για το περιβάλλον και για τους άλλους. Έτσι λοιπόν, συχνά οι «άλλοι», ή οι «συγκυρίες», ή οι «κοινωνικές συνθήκες» γίνονται οι αιτίες που κάποιος μένει ακινητοποιημένος. Στην πραγματικότητα, οι αιτιακές αποδόσεις σε άλλους για την κατάστασή μας, ενισχύει την αδύναμη θεώρηση του εαυτού μας, ο οποίος εγκλωβίζεται σε μια θέση που δεν του αρκεί πλέον. Η αδύναμη θεώρηση του εαυτού από τη μια, και η παντοδυναμία των συνθηκών από την άλλη, ενισχύουν την ανάπτυξη της αναβλητικότητας, του χαρακτηριστικού εκείνου που μας συγκρατεί σε οποιοδήποτε βήμα ή αλλαγή θέλουμε να κάνουμε.

Η αναβλητικότητα βρίσκεται όπου υπάρχει φόβος για το επόμενο βήμα. Και όχι άδικα, υπάρχουν λόγοι να φοβάται κάποιος τις μεταβάσεις, αφού μας ωθούν σε μια αβέβαιη κατάσταση σε σχέση με αυτή που βρισκόμαστε τώρα, κλείνουν κύκλους ζωής, περιεχουν επώδυνους αποχωρισμούς, μας φέρνουν κοντά με το αίσθημα της απώλειας, ξυπνούν υπαρξιακά άγχη, διαρρυγνύουν σχέσεις με ανθρώπους κ.α. Χρειάζεται λοιπόν θάρρος, πίστη στον εαυτό και στις δυνατότητές μας, αγάπη, αναγνώριση της αξίας μας, και βλέμμα στραμμένο στο στόχο, στο μέλλον για να μπορέσουμε να διασχίσουμε το δύσκολο κομμάτι της μετάβασης.

Γινεται πιο εύκολος ο δρόμος της μετάβασης, όταν συνηδειτοποιείς πως το ανεκτίμητο κέρδος των αποφάσεων είναι πως -εν τέλει- αυτές μας προσδιορίζουν, μας «μεγαλώνουν», μας ωριμάζουν, και γίνονται τα «απολυτήρια» των τάξεων της ενήλικης ζωής μας.

Η ώρα της δράσης έφτασε!

Όσο το καλοκαίρι ενδείκνυται για αναστοχασμό, άλλο τόσο ενδείκνυται το φθινόπωρο για δράση. Έτσι αυτή την εποχή είναι πιο πιθανό να ακούμε για μετακινήσεις, για ανακαινίσεις, για νέα ξεκινήματα, και γενικώς για αλλαγές σε εργασία, σπουδές ή σχέσεις. Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να αναλογιστούμε τι θα θέλαμε να αλλάξουμε στη χρονιά που έρχεται.

Κάντε τη δική σας λίστα με τα resolutions που επιθυμείτε! Αυτά που καιρό τώρα έχετε σκέφτεστε αλλά δεν τα κάνετε, ναι και αυτά που διστάζετε να πείτε, ακόμα και αυτά που είναι ξεχασμένα σε προηγούμενες λίστες με στόχους, κυρίως αυτά (για να επιμένουν πάει να πει ότι σας είναι αναγκαία). Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξει κάποιος μια λίστα με στόχους, βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει περισσότερο, και σχεδιάστε τον οδικό χάρτη της χρονιάς. Α, και μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε με κάποιον φίλο σας! Η δέσμευση είναι το όχημα που θα σας φτάσει στο στόχο σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *